marți, septembrie 25, 2007

O lume mai buna incepe cu tine

Poate nu ar fi cazul sa amintesc faptul ca rubrica aceasta poarta numele:,,Presupun ca ma auzi acum” dupa numele unei melodii a formatiei Parazitii. Insa tot acestia sunt cei care intr-unul din versuri spun:’’ Cand omul nu are ce pune in farfurie/Nu-i pasa unde arunca o hartie’’. Si nu-i pot contrazice.In momentul de fata in cea de-a doua Romanie, in cea careia nu-i pasa daca Basescu ia sau nu gunoiul de pe centura Bucurestiului pentru ca mai inainte de toate ii intereseaza ziua de maine,in acea Romanie este o durere pe care cuvintele sau imaginile nu le pot exprima. Seceta a dus oamenii la disperare,se fura porumbul de pe camp in jafuri organizate.Proprietarii stau cu toporul pe camp si sunt in stare de acte necugetate, doar pentu a salva putinul care nu a fost distrus de seceta. Nimeni nu mai pastreza animale in curte pentru ca nu are cu ce sa le hraneasca.Se vinde carnea de porc mult sub pret,se vand animalele in targuri pe nimic, iar oameni nu mai au nici o speranta.De ei nu-i mai pasa nimanui.Politicienii au ajuns la concluzia ca populatia urbana este mai numeroasa decat cea rurala,asadar se culeg mai multe voturi din orase asa ca de cei de la tara nu are de ce sa ne pese.Calcule simple de un cinism cutremurator.
Chiar si in urban suntem asa de obisnuiti cu mizeria in care traim incat a ajuns sa ni sa para firesc sa vedem oameni zgarmand in containere dupa o bucatica de paine.Containere de alfel noi,ridicate de utilaje moderne,occidentale.Ce sinistru,utilaje de ultima ora gonesc de langa containere oameni ce traiesc in fapt in lumea a treia!
De ceva timp primaria a postat langa fiecare container cate un recipent special pentru PET-uri,pentru sticlele din plastic.Acestea nu trebuie puse la un loc cu gunoiul menajer deoarece nu sunt biodegradabile si polueaza.Si am observat ca populatia a fost receptiva la gest.Oamenii au inceput sa separe sticlele de restul gunoiului.In continuare utilaje moderne vin si ridica containerele moderne unele cu gunoi menajer altele cu PET-uri ,si alunga aceeasi oameni infometati care zgarma in container,oameni pe care nu-i mai observam cu atat mai putin suferinta din privirile lor.Organizatii intregi lupta pentru protectia mediului,a plantelor,a animalelor,insa pe oamenii acestia i-am uitat cu totii.Incercam sa tinem pasul cu occidentul, iar cei care o fac lasa totul in urma si uita ca si cei de langa ei sunt oameni.
Daca nu putem altceva propun un exercitiu de modernism.Un gest de protest daca vreti,unul de mila.
Asa cum separam sticlele de plastic de restul gunoiului, sa separam si resturile de paine intr-o punguta speciala si sa o punem jos langa container pentru ca cei pe care societatea,statul si destinul i-a uitat sa le poate aduna mai usor, ca si hainele sau incaltamintea veche. Va fi un protest tacit al nostru fata de neimplicare statului in protectia sociala, a oamenilor strazii,si totodata le vom inlesni acestor amarati munca pentru supravietuire.
Iar daca primaria va obiecta ca lasam o parte a gunoiului pe jos sa-i spunem ca gunoiul acela este un gest al nostru prin care cerem ca oamenii aceia, care sunt oameni ca si noi, sa nu mai trebuie sa caute mancare in gunoaie.


pepimustateanu@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu