marți, septembrie 18, 2007

Ceausescu e de vina

Ceausescu e de vina

Nu credeam sa ajung vreodata sa spun asta.Dar la o analiza mai atenta veti vedea ca am dreptate.
Ceausescu e de vina ca nu ne-a dat masini.Ne tinea cu epavele acelea de Dacia,uitate in timp, si ca tehnologie si ca imagine.Cel mai bogat roman avea Dacia noua, iar cel mai sarac avea Dacia veche.Asta era singura diferenta.Cuvantul Dacia ajunsese sa fie sinonim in limba Romana cu automobil sau cu masina mica cum se spunea in acea perioada.
Ceausescu e de vina ca nu ne-a dat televizoare color si program la T.V. Ne chinuiam cu antichitatile acelea pe lampi,sau care avea rabdare sa se programeze primea dupa doua, trei luni unul pe tranzistori, dar care nu avea nimic in plus fata de cel pe lampi.Televizoare alb-negru la care vedeam doar doua ore de program pe zi.Cu mari interventii reuseai sa obtii un color rusesc,iar cine avea asa ceva organiza evenimente:..... veniti sa vedeti meciul la mine la color.
Ceausescu e de vina ca nu ne-a lasat sa calatorim.Macar in spatiul tarilor comuniste sa fi vazut si noi lumea si sa nu ne mai comportam ca niste salbatici in prezenta unui individ de alta nationalitate.Celebra idee ca romanii sunt cea mai primitoare natie e una falsa.Noi intre noi ne primim cu furci si topoare.Iar cand vine unul de afara il primim ca pe un extraterestru,de-aia suntem asa primitori,pentru ca nu suntem obisnuiti.
Am iutat sa spun de ce consider ca Ceausescu e vinovat de fapt. Pentru ca ne-a transformat intr-un popor de frustrati.
Manifestarea frustrarii de a nu fi avut masini se manifesta pe teritoriul patriei noastre acum.Am treversat Germania de la un capat la altul si nu am vazut masini scumpe cate vad numai in Giurgiu.Si nu exagerez de loc atunci cand spun asta.Mai mult, posesorii acestora le schimba cu o frecventa uimitoare.
Manifestarea frustrarii de a nu fi avut televizoare este aceea de a ne pune pe fiecare perete o plasma ,un LCD ceva.Fiecare camera are un televizor la care sa dam drumul in fiecare secunda cand nu avem ce face.Mai mult, in magazine,in birouri la primarie,in camere de garda,carciumi,holuri, spatii publice, nu conteaza ca se asorteaza sau nu,important este sa nu lipseasca un televizor cu sau fara tub catodic.
Manifestarea frustrarii de a nu fi iesit din tara este emigrarea in masa a celor saraci, dar si petrecerea concediilor in cele mai ciudate locatii a celor avuti, sau in Grecia si Bulgaria a celor ce se doresc avuti.
Ceausecu-i de vina, iar cei ce au venit dupa ei sunt si mai vinovati pentru ca nu a facut nimic sa incerce sa schimbe aceste mentalitati.
Moise, dupa ce a eliberat poporul evreu de sub sclavia egipteana,a ratacit cu ei patruzeci de ani in desert.Acum intelegem de ce.Pentru ca nu poti intemeia o societate libera cu niste oameni formati cu mentalitati de sclavi.Care ajung, atunci cand sunt liberi, sa nu se poata bucura de viata din cauza frustrarilor acumulate in timpul sclaviei.

pepimustateanu@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu