joi, octombrie 25, 2007

Votul uninominal si Nicoleta Luciu

Votul uninominal si Nicoleta Luciu

Sunt martorul multor dezbateri in ultima perioada pe marginea votului uninominal.Unii la televizor,atii prin presa,si de ce nu la coltul blocului, cand vine vorba de politica,de fiecare data se ajunge la subiectul fierbinte al ultimei perioade: votul uninominal.
Din cele observate, nu ma pot abtine sa nu fac remarca personala,care de altfel poate fi gasita si in titlul acestui articol. Toata lumea vorbeste despre votul uninominal ca despre Nicoleta Luciu. Toti spun ca este bun, dar nimeni nu stie de ce. Toti ii cunosc suprafata, dar nimeni nu cunoaste dedesupturile acestui sistem. Foarte multi il invoca in discursurile politice, doar pentru ca are o imagine buna , constienti fiind ca nu se vor putea bucura de el cu adevarat.
Ca fiu mai concret.Cel mai vocal sustinator al acestui procedeu electoral, este insusi presedintele tarii Traian Basescu. Dar asta nu inseamna ca isi doreste cu adevarat schimbarea legii electorale. Ba chiar isi doreste ca sa imi mentin comparatia anterioara, o partida buna,dar care sa nu dea nastere la nimic. Pentru ca, in primul rand sistemul uninominal ar transforma partidul pe care cu cinste il conduce din umbra Cotroceniului, intr-un partid de lideri, care mai de care ma vizibili,pentru a avea succes la uninominal.Ori asta ar insemna si o insubordonare din parte echipei, cele mai apalaudace pentru domnia sa. Mai mult,pe fondul uninominalului, ar putea continua razboiul cu parlamentul, inceput o data cu intentia acestuia de demitere a presedintelui.Asadar, facem valuri cat se poate de puternice pe fondul intentie de a sustine uninominalul, dar in fapt facem o campanie acoperita pentru P.D.la europarlamentare.Odata ajunsi la referendum,pentru ca acesta sa treaca de votul populatiei, trebuie sa primeasca jumatate plus unul ,din intentiile populatiei cu drept de vot.Ori asta este imposibil, pentru ca la momentul votului, nici nu suntem atatia in tara.In felul acesta, dl Presedinte va veni din nou in fata noastra, si va spune ca el a vrut, dar nu se poate ,pentru ca a fost impiedicat de legile proaste, facute....tot de parlamentul cu care va continua razboiul.Tocmai de aceea, nu este de acord cu asumarea raspunderi pentru acest sistem electoral, de catre Cabinetul Tariceanu.
In alta oride de idei,argumentele pentru care se sustine acest sistem de vot, este ca individul ales sa fi mai constiincios in functie, daca va trebui peste patru ani sa dea un nou examen cu electoratul.Eu intreb asa doar de curiozitate:-Dar daca apare si unul ,care are o imagine buna pe fondul meseriei sale publice,care vrea sa dea un tun de patru ani si dupa aceea dispare. Cum putem sa lasam indivizi sa ajunga acolo, care nu au un partid in spate care sa le monitorizeze activitatea,partid care sa fie interesat sa isi pastreze imaginea si cotele de popularitate.Pe de alta parte,nu credeti ca multi profesionisti care nu au timp sa-si faca imagine, vor fi dati la o parte pentru indivizi de genul Gigi Becali?
Nu vreau sa fiu inteles gresit,sunt un sustinator al sistemului uninominal,si numai pentru ca eu personal as fi avantajat intr-o competitie electorala.
Insa mi-ar placea ca dezbaterile sa fie facute profesionist,cu argumente si sa avem curajul sa aratam si partile bune dar si pe cel rele.
Daca gresesc va ros sa-mi scrieti pe adresa:
pepimustateanu@yahoo.com Sau
pepimustateanu.blogspot.com

Un comentariu:

  1. Pai, ca sa nu mai lungim vorba, cred ca votul uninominal in Romania anilor 2000 inseamna un Parlament cu manelisti, cantareti de duzina si cantarete dezgolite, camatari neprinsi cu ocaua mica si tot felul de scursuri ale neamului,in genul celor pe care ii numeai foarte sugestiv intr-un alt articol "carnati cu ulei". Astia au parte de admiratia colectiva, cica pentru ca, chipurile, "au reusit in viata". Cu o scara a valorilor rasturnata in halul in care este azi in tara asta, votul uninominal ne-ar "ajuta" doar sa ne dovedim noua - daca mai simte cineva nevoia de alte argumente- ce alegeri nefericite suntem in stare sa facem. Pana sa ne cizelam ca natie - asta intr-o nota optimista, "daca ar mai fi posibil" fiind formularea corecta -, votul uninominal pentru noi SPER sa ramana la capitolul "promisiuni electorala nerealizate".

    RăspundețiȘtergere