marți, septembrie 30, 2008

Fiecare pasare pe limba ei piere






Voi iesi putin astazi din zona politica a discutiilor obisnuite si voi face o scurta referire la problema larg dezbatuta pe toate canalele media aceea a crizei economice mondiale. Fiind de profesie economist mai multa lume mi-a cerut sa explic daca avem motive de ingrijorare din acest punct de vedere.
Pentru a ma face mai bine inteles am sa plec de la un proverb mai vechi romanesc, care ne spune ca fiecare pasare pe limba ei piere.
Exemple de acest gen avem si in istorie.Sistemul comunist a fost unul intretinut de propaganda. Dar tot propaganda a fost cea care i-a adus sfarsitul. Si stim bine ca posturi de radio ca Vocea Americii sau Europa Libera au contribuit substantial la desfiintarea acelei forme de guvernamant care acum a ramas doar istorie.
Apropiindu-ne mai mult de subiect, de acum saizecisipatru de ani de cand trupele americane au parasit continentul si tot ratacesc pe intinsul intregii lumi, argumentul pentru care poporul american accepta sa plateasca razboaie care nu le apartin este frica. Frica de nazism,apoi frica de comunism,mai nou de terorism, frica aceasta si dorinta de distruge raul inainte de ajunge la ei acasa este principalul motiv pentru care americanii sunt de acord intrutotul cu politica de jandarm mondial pe care Statele Unite ale Americii o duce.
Ce legatura au toate aceste povesti cu criza economica mondiala? Un popor guvernat cu politica fricii a ajuns acum sa isi distruga propriul sistem bancar de frica.
O banca nu intra singura in faliment.Nu poti intra in faliment cand gestionezi bani. Poti insa ajunge la aceasta tragedie cand oamenii ajung sa se inghesuie sa isi retraga economiile,de frica. Atunci cand valul acesta se creeaza,apare dezastrul.Banca are nevoie de lichiditati pentru a returnarea fondurilor catre cetateni. Cum fiecare banca isi creaza propriile depozite care alte banci ,ajunge si ea sa fie nevoita sa isi retraga banii depozitati pentru a avea de unde sa plateasca in continuare.Retragand o suma asa de mare de la o alta banca in care isi tinea rezervele,creaza o problema si acestei a doua banci si apoi ca piesele de domino sa duca lantul falimentelor mai departe.
In ceea ce ne priveste pe noi cetatenii, motive reale de ingrijorare nu avem. Singurul fel in care ne afecteaza este prin crestea inflatie care face sa creasca ratele celor carea au deja imprumuturi de achitat.Inflatia totodata scade nivelul de trai.Insa daca vreti un sfat sigur,va spun ca nu este momentul ideal in care sa contractati noi imprumuturi. Si o sa nu fie pana prin 2012 cand vom trece la moneda Euro.Abia atunci moneda in care primim salarii va fi aceeasi cu care vom plati ratele.Si cum aceasta moneda va fi sustinuta de politicile financiare a intregii uniuni europene,cu siguranta va fi de incredere pentru un imprumut avantajos.

Pepimustateanu.blogspot.com

Un comentariu:

  1. Acest subiect este unul bun pentru diversiune, oarecum autoritatile nu au infirmat posibilitatile de a fi supusa Romania la aceasta criza... Asta ne mai lipsea!

    RăspundețiȘtergere