vineri, aprilie 10, 2009

Sfantul giurgiuvenilor

Sfantul giurgiuvenilor

Proverbul spune: ,, Cu o floare nu se face primavara!” Si cu toate astea primavara vine an de an si totul incepe cu o floare. Cu acea floare pe care nimeni nu vrea sa o ia in seama.


V-ati gandit vreodata ca orasul, sau chiar judetul nostru, nu are un sfant ? A incercat administratia locala in baza numelui orasului sa il inchine Sfantului Gheorghe. Dar locuitorii citadelei nu recunosc si nu stiu nimic despre acest sfant.
Atunci cine este sfantul nostru ? Avem noi un sfant ? Daca sfant e prea mult, macar un om. In memoria carui om isi scot giurgiuvenii palaria cu un respect aparte? Care este numele ce se afla pe buzele fiecaruia cand este vorba de recunostinta sau de respect ?
Daca de-a lungul timpului nu s-a nascut nimeni caruia sa-i purtam recunostinta, macar acum... exista un om printre noi considerat in toate mediile, aprecitat de toate varstele, cu care sa ne mandrim in toate ocaziile, care sa nu aiba reprosuri, giurgiuvean sau venit de afara, preot sau mirean, real sau macar un mit ?
Ne miram cand auzim ca in zona Moldovei oamenii spun Stefan cel Mare si Sfant. Ne miram cand vedem cu cat respect pronunta moldovenii numele Sfintei Paraschieva de la Iasi. In Ardeal ramanem uimiti cum in casele oamenilor se afla icoana Sfantului Parinte Arsenie Boca, sau in zona Curtea de Arges cat respect pentru Sfanta Mucenita Filofteia, si exemplele pot continua cu fiecare zona a tarii noastre.
V-ati gandit vreodata ca in orasul cetate intemeiat de domnitorul Mircea cel Batran noi nu avem o statuie a vestitului domnitor ? In schimb in fata fostei stomatologii putem admira bustului unui oarecare Poulopoulo. Mai spune cineva ca Eminescu a locuit o perioada aici, in afara de profesorul Talianu ? Udriste Nasturel, Ion Vinea, Barbu, Gulian, Ghelmez,Vianu, compozitorul Karpis, toti trecuti in uitare. Doar cativa oameni de cultura stiu cine au fost toti acestia.
De ce credeti ca pe pamantul asta nu s-a putut naste niciodata un sfant? Chiar nu a fost nimeni printre noi care sa merite aprecierea noastra?
Ori poate noi suntem atat de rai incat nu putem aprecia pe nimeni, atat de rai incat am lasat sfintii sa moara fara sa-i vedem, atat de rai incat nu putem spune despre nimeni nici macar:- Uite, asta ar fi un om destul de bun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu