duminică, mai 06, 2012

Mediator – Mediere obligatorie – Guvernul Ponta vrea tribunale specializate si implementarea Codurilor


Progresele României în cadrul MCV reprezinta prioritatea esentiala a programului de guvernare al USL, la capitolul “Justitie”, USL vizând si introducerea tribunalelor specializate si implementarea noilor Coduri.
Guvernul Ponta doreste realizarea “cu prioritate” a obiectivelor asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), iar în acest sens “implementarea noilor coduri ramâne un obiectiv fundamental”.
“Initierea urgenta a unor dialoguri cu colectivele de conducere ale instantelor judecatoresti, cu Consiliul Superior al Magistraturii(CSM), cu asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, cu avocatii, notarii, consilierii juridici, în vederea adoptarii unui calendar corect si realist, fara sincope sau întârzieri nejustificate, al intrarii în vigoare a noilor coduri: intrarea în vigoare a noului Cod de procedura civila (termen estimat: 1 septembrie 2012), precum si pregatirea corespunzatoare a intrarii în vigoare a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala (termen estimat: primul semestru al anului 2013)”, este unul din proiectele asumate de USL.
Cabinetul Ponta mai promite “reluarea procesului de înfiintare de tribunale specializate, în baza unor evaluari pertinente – masura insistent ceruta de magistrati si de investitorii straini (spre ex., instantele specializate în materia familiei si a minorilor – justitia juvenila, dar si instantele specializate în materia comerciala si a falimentului)”. O alta masura judiciara a USL va fi generalizarea metodelor moderne de solutionare pre-judiciara a conflictelor, rapide si necostisitoare pentru cetatean (medierea), precum si introducerea obligativitatii medierii într-o serie de cauze civile.
De asemenea, programul de guvernare mai prevede extinderea si îmbunatatirea corespunzatoare a asistentei juridice din oficiu (gratuita), cu o atentie speciala fata de zonele rurale, dar si de comunitatile defavorizate.
Guvernul USL mai doreste includerea sistemului judiciar între domeniile prioritare, eligibile, în cadrul viitorului exercitiu de accesare a fondurilor structurale, care va începe în 2013.
În programul de guvernare mai figureaza urmarirea aplicarii obiectivelor si principiilor fundamentale ale Strategiei Nationale Anticoruptie, implicarea activa a institutiilor sistemului judiciar, alaturi de institutiile competente, pentru îndeplinirea obligatiilor asumate de România în vederea intrarii în spatiul Schengen si cresterea specializarii profesionale a magistratilor.
http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/05/mediator-mediere-obligatorie-guvernul-ponta-vrea-tribunale-specializate-si-implementarea-codurilor/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu