duminică, mai 13, 2012

Cum sa obtii tot ce iti doresti in cadrul unui proces de mediere ?


Medierea este o negociere asistata de un profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor  – Mediatorul . Tot ce trebuie sa faci la mediator este sa vorbesti. Nu trebuie sa stii legi, nu ai nevoie de formule si formulari juridice, si nici nu trebuie sa ai teama ca exista cel mai mic risc care sa te faca sa pierzi. Astazi am sa iti vand un mic secret: calitatile tale de negociator iti pot aduce un castig  in mediere. Mediatorul nu are voie sa se amestece in formula finala pe care partile o hotarasc. El este impartial, echidistant si nepartinitor. Mediatorul nu va da o solutie conflictului vostru pentru ca nimeni pe lumea asta nu stie mai bine decat tine ceea ce iti doresti si ceea ce refuzi . Iar in urma procesului de mediere lucrurile trebuie sa iasa asa cum vei fi tu de acord sa fie ! Stiu ca pare uimitor, dar un mediator bun duce intotdeuna partile la un acord.  Chiar daca nu isi expune parerea in cadrul procesului demedieremediatorul va va adresa intrebari pe toata perioada sedintei de mediere. El pune intrebarile pe care voi nu vi le-ati pus niciodata si de raspunsul la aceste intrebari depinde obtinerea acordului de mediere. Pe langa asta, daca iti vei negocia bine conflictul, cealalta parte va ajunge sa fie de acord cu propunerile tale care la final vor fi consemnate in acord.
Ca sa fii un negociator bun trebuie sa cunosti cateva secrete:
  1. Nu te grabi sa emiti pretentii , nu iti expune primul oferta, asculta cat poti de mult ceea ce vrea sa spuna celalalt. Spre diferenta de discutiile obisnuite, dialogul partilor in fatamediatorului este controlat de profesionistul in gestionarea eficienta a conflictelor-mediatorul, cel care permanent va va adresa tot felul de intrebari .Mediatorul te va descoase si pe tine si celalata parte atat de mult incat nu se va opri pana cand nu va fi sigur ca a aflat totul. Din discutia condusa de mediator vei afla foarte multe despre celalalt. Fii atent la partea adversa ce spune, asta te va ajuta sa ii cunosti pozitia si sa stii cum trebuie sa abordezi negocierea.  Daca vei lasa cealalta parte sa formuleze prima oferta vei fi surprins sa descoperi ca unele lucruri va fi dispusa sa le cedeze din prima, iar asfel iti vei canaliza energia pe restul pretentiilor pe care le ai.
  2. Fii sincer si deschis in exprimarea cerintelor tale si cel mai important explica DE CE doresti ca finalul sa fie cel pe care il soliciti. NU UITA, contractual mediatorul se obliga sa pastreze confidentialitatea asupra celor discutate in mediere asa ca poti fi cat se poate de deschis. Vei fi surprins sa constati ca in momentul in care renunti sa te mai ascunzi dupa argumente care nu exista, discutia incepe sa aiba coerenta si sa capete un sens. IMPORTANT, daca sunt lucruri pe care nu le poti spune fata de partea adversa dar crezi ca sunt importante in gestionarea conflictului le poti spunemediatorului intr-o discutie separata care se tine in cadrul sedintei de mediere. De asemenea fii atent la partea adversa, orice miciuna spusa la masa medierii se va intoarce la final impotriva sa.
  3. Stabileste ce este mai important si ce este mai putin important in pretentiile tale. Negocierea  insemna   flexibilitate iar a fi flexibil presupune sa renunti uneori la pretentiile mai putin importante in favoarea celor capitale necesitatilor tale. Tocmai asta este partea frumoasa la mediere: in timp ce in instanta poti castiga sau poti pierde tot, absolut tot, in mediere solutia finala este una in care fiecare castiga ce este esential pentru el si nimeni nu ajunge sa piarda tot. Amandoi stim ca o parte din pretentiile tale  nu iti sunt capital necesare, ci vin mai mult din dorinta de a deposeda celalata parte de ceea ce stii ca vrea  si faci asta numai pentru ca a facut sa ajungeti la acest conflict. Prin urmare incearca sa eviti riscul de a pierde in negociere ceea ce este important pentru tine din cauza ambtiei de o obtine o chestie neesentiala dar pe care celalat si-o doreste.
  4. Cand incepi sa fii nesigur cere o pauza. Pauzele pot fi de mai multe feluri. Poti cere o pauza in care sa suni pe cineva cu care sa te sfatuiesti. Poti suna cel mai bun prieten, avocatul sau pe oricine crezi ca te poata ajuta cu sfatul de care ai nevoie. Poti cere o pauza in care sa ai o dicutie separata cu mediatorul. Sa ii spui mediatorului un punct vulnerabil al tau pe care nu il poti spune in mediere ajuta pentru ca in felul acestamediatorul va intelege sa renunte la intrebarile care duc in acea directie si care te expun. Poti cere o pauza in care sa ai o dicutie separata cu partea adversa. De cele mai multe ori partile afalte in conflict sunt fosti parteneri de afaceri, de viata, iar dupa cele aflata in mediere se simte nevoia unei discutii intre patru ochi. In dreptul familiei sotii afla de multe ori  in mediere ceea ce nu au aflat intr-o viata traita impreuna , iar in comercial aflarea problemelor partenerului de afaceri creeaza o stare de empatie suficienta de multe ori.
  5. Indrazneste ! Ai curajul sa spui ceea ce vrei, foruleaza fara menajamente pretentiile importante fara sa te blochezi in bariere de politete, rusine, teama s.a.m.d. Numai dupa ce mediatorul afla exact ceea ce iti doresti poti obtine dezideratul. Nu spera ca vei obtine ceea ce nu ai cerut pentru ca in mediere asta nu se va intampla niciodata.
Cele cinci sugestii formulate mai sus pot fi suficiente pentru a ne pregati de a intra intr-omediere din  care sa iesim castigatori. Sigur ca negocierea este o arta si ca secretele ei sunt mult mai profunde. Tocmai de aceea avem nevoie de un mediator. Ca si profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor mediatorul va adresa intrebarile care fac negocierea sa fie una profitabila pentru ambele parti.
Poate ca pare foarte teoretic si ai impresia ca divortului, neintelegerii tale in bussines, partajului, certurilor intre frati pe mostenirea de familie, sau, si mai rau, conflictului tau cu seful sau cu cel fata de care ai depus deja o  plangere penala, se pot aplica mai greu cele spuse mai sus. Este firesc sa crezi asta si o vei crede pana cand vei ajunge la sedinta demediere. Odata ajuns acolo negura conflictului se va lumina si totul va incepe sa capete un sens. Alternativa la mediere este sa mergi in instanta, cu termene, taxa de timbru, limbaj profesional, jandarm, aprod, grefiere, bani, nervi.
Daca crezi ca medierea poate fi o solutie suna acum un mediator. Informarea despremedire este gratuita, iar trecerea pe la mediator nu exclude posibiltate de ajunga in cazul in care esti nemultumit si in instanta.

Mediator Petru Mustateanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu