miercuri, mai 16, 2012

Ghid de bune practici in mediere


Medierea a ajuns la un grad apreciabil de maturitate in Romania. Presa a devenit mai receptiva la mediere, instantele de judecata sunt din ce in ce mai deschise la ajutorul pe care medierea il ofera justitiei, iar o parte din mediatori au acumulat suficienta experienta pentru a forma o zona de varf a clasei profesionale amediatorilor. Cu toate acestea, in functie de scolile de formare, de educatie si de experienta profesionala, practicilemediatorilor sunt uneori diferite iar asta ar putea deruta justitiabilul in defavoaremedierii si a mediatorilor. Pana la urma dupa ce criterii apreciem profesional  unmediator ? Dupa numarul de medieri, dupa numarul de acorduri, dupa raportul de succes dat de medieri/acord ? Sau poate apreciem dupa cultura juridica si gasirea niselor de aplicabilitate a medierii, ori poate dupa felul in care formuleaza pentru instanta acorduri de nerefuzat ? Un mediator bun este unul care creeaza , sau unul care respecta regulile la perfectie ?  Si cel mai important, ce facem cu mediatoriiproaspat formati si lansati in piata fara un ghid de bune practici asa cum toate clasele profesionale au deja pentru buna lor functionare ?
Este necesar un ghid de bune practici in mediere ? Si daca da, cine ar trebui sa se ocupe de conceperea acestuia ?    Primul raspuns ar putea fi Consiliul de Mediere, dar daca Consiliul ar impune un astfel de ghid asociatiile profesionale ar avea reactii ostile. Sa il faca asociatiile profesionale ? Asociatiile sunt atat de multe, de dezbinate si de diferite in conceptii incat nu se vor aseza nicio data la masa negocierii pentru elaborarea acestui ghid. Ce este de facut in aceasta situatie ? Sa facem propuneri pe forumuri pana cand ajungem la o formula finala pe care sa o propunem Consiliului de Mediere ? Sa mai cream o comisie, un comitet ? Si, cel mai important, ce ar trebui sa contina un astfel de ghid de bune practici in mediere ?
Personal, am o suma de sugestii pentru un ghid de bune practici in mediere si consider ca experienta mea de mediator si gradul de solicitare profesionala la care am ajuns imi permite sa fiu unul din initiatorii acestui ghid. Pe de alta parte solicitarile pe care le am de la colegi mediatori din tara care imi solicita sa ma implic in acest proiect si increderea ascociatiei profesionale din care fac parte in proiectele mele ma obliga sa fiu voluntar acestui demers.
Prin urmare, in scurt timp vom gasi o cale pentru elaborarea si publicarea unui ghid de bune practici in mediere, unul dintre autori fiind subsemnatul,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu