luni, iunie 08, 2009

30 de lei votul

30 de lei votul


Un vot, votul tau, dintr-un total de zece voturi inseamna a zecea parte, adica o zecime, adica 10% . Acelasi vot, intr-un total de 100 de voturi inseamna doar 1%. Sau altfel spus, U.D.M.R.-ul are intotdeauna acelasi numar de voturi, insa la o prezenta de doar 25 % a noastra, voturile maghiarilor inseamna 9 % . Daca prezenta noastra ar fi fost de 100 % voturile maghiarilor ar fi insemnat de patru ori mai putin. Asadar, indiferent pe cine altcineva am vota, doar prezentandu-ne la vot putem reduce procentul acestora la doar 2%.
Votul tau conteaza. Neglijenta ta face ca votul unui oarecare ignorant care si-a vandut dreptul la vot pe 30 de lei sa atarne mai mult decat ne-am gandit noi.
Si, crede-ma, in scrutinul asta au fost multi care au votat pe bani.
Neprezentarea ta la vot o pot interpreta ca pe o complicitate tacita la frauda electorala. Esti de acord sa se intample asta, pentru ca altfel ai merge sa votezi .
Stii ce e curios? Daca cineva ne-ar propune sa renuntam la dreptul la vot am protesta pana la isterie. Insa fara sa ne dam seama am semnat deja pentru renuntarea la acest drept. Absenta noastra la scrutin si rezultatele acestuia sunt efectul acceptarii noastre.
Suntem cu toti destepti si avem pareri, criticam sau apreciem, judecam politicieni expunandu-ne teza sau polemizand cu parerile contrare. Iar cand vine momentul sa decidem pentru noi… lasam ignoranti sa decida soarta noastra pe treizeci de arginti, pentru mult timp de acum incolo.
Cum te simti stiind ca partidul X a cumparat cu 30 de lei votul, cam o mie de voturi ale unor nestiutori de carte, dintr-un cartier sarac de la marginea unei comune? E confortabil sa stii ca nefericitii aia sunt cei care au hotarat pentru tine cine sa iti conduca destinele ? Stii ca alea o mie de voturi la o prezenta de unsprezece mii de votanti cum a fost in municipiul Giurgiu inseamna cam 10 %? Te gandesti ca daca am fi participat toti la vot acele o mie de voturi nu ar mai contat atat de mult, iar banii aia ar fi fost cheltuiti degeaba?
Sau altfel, de ce un om politic sa cheltuie banii pe promotionale, pe metode de informare pentru ca tu sa stii pe cine sa alegi? De ce sa cheltuie timp si bani pentru intalniri publice, pentru banere? De ce sa vrea sa faca ceva pentru oameni si implicit pentru tine, daca tu nu il votezi ? Nu ii e mai simplu sa cumpere voturi ? Pentru ca tu, asa cum am stabilit ii permiti tacit asta , neprezentandu-te la vot. Si mai grav, ce obligatii are politicianul ales pe voturi cumparate fata de electoratul sau? Nici una, pentru ca a platit deja.
Totusi, care era ratiunea ta pentru care nu voiai sa mergi la vot?

Pepimustateanu.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu