miercuri, octombrie 15, 2008

Cred ca mai trebuie ceva





Fix pe 1 octombrie 2007 publicam atat pe blog cat si in ziarul pe care presupun ca il aveti in fata un articol pe care il intitulam ,,Draga Domnule Primar” in care printre altele promiteam ca mama,mama mea , ii va oferi vesnic votul din patru in patru ani daca va transforma gramada de gunoi din fata blocului in care ea locuieste, intr-un parculet in care sa-si poata odihni batranetile.Cei care nu isi mai amintesc articolul il pot gasi la: http://pepimustateanu.blogspot.com/2007/10/draga-domnule-primar.html
Am trecut acum la un an de atunci pe acolo si…minune! Gramezile de gunoi au disparut iar in locul lor o frumusete de parc.
Nu e prima data cand spun ca nu contest transformarea vizibila a urbei noastre si ca poate nici eu,sau hai bine doar eu as putea face mai mult de atat.Si drept dovada va spun ca…mai trebuie ceva.
Orasului nostru ii lipseste identitatea. Nu se poate sa avem festivalul berii sau ziua orasului cu mici,bere,si kurtos colac. Trebuie sa ne hotaram ce fel de oras suntem.Daca suntem un oras industrial sa mai facem camine de nefamilisti,daca suntem un targulet sa facem spatii comerciale,daca ne asumam sa fim o fosta raia turceasca sa purtam salvari sa vindem sarailie si baklava,daca vrem sa fim oras de tranzit sa iesim la D.N. si sa vindem in carciumi si show-room-uri tot ce se poate celor ce trec pe aici. Dar hai sa fim ceva! Mici langa kurtos colac nu merge. Hai sa fim un oras port, ca tot se doreste relansarea transportului fluvial necesar apropieri de de Bucuresti dar si de laudatul aeroport ce urmeaza sa se construiasca.Hai sa facem mai multe terase pe malul Dunarii.Hai sa reluam traditia cu gardulete in forma de ancora cum era odata in centrul orasului. Sa punem cate un vaporas,o ancora o barca,un navod in sensurile giratorii care tocmai se construiesc dupa modelul Constantei.Sa ne creada lumea ca suntem oras-port si sa vina sa vada minunea. Lasam statuia libertati si pe cea a lui Tepes fara unditi in maini dar facem alte monumente care sa ne defineasca o identitate a orasului asta care a fost ba turcesc,ba port industrial,ba oras vama,ba al nimanui.
Nu intamplator am folosit regionalismul ba.Ne este ramas de la turci in vorbire asa cum ne-a ramas si bre, si multe altele.Tot ce incerc sa spun este ca suntem din toate cate nimic.Si ca trebuie sa fim ceva. Ne-au luat-o deja bulgarii inainte. Cu mega-mall-ul care se construieste fix langa frontiera vor ajunge sa ne ia toti banii si sa nu se mai cheltuiasca un leu in orasul nostru.
Si oamenii,si ei au nevoie de o identitate, si consilierii aia care au tot vizitat lumea trebuia sa se gandeasca la asta.Insa asta e o alta discutie.Ce spuneti Domnule Primar?

Pepimustateanu.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu