marți, decembrie 11, 2007

Vreau inapoi in evul mediu!

Vreau inapoi in Evul Mediu!

Orasele medievale erau inprejmuite cu un gard imens de protectie. Cu cat zidurile gardurilor erau mai mari,mai groase,cu atat orasul era mai important.Acestea erau orasele-cetati. Cele fara inprejmuire erau satele care nici pretentii nu aveau. Zidurile catatii, aveau rolul de a proteja orasul de musafirii nepoftiti.
Orasele moderne sunt inprejmuite si ele , insa nu de ziduri ci de linia de centura.Cu cat linia de centura are mai multe benzi cu atat orasul este mai important,iar edili sai stiu sa isi protejeze catatenii de traficul ce ar putea incurca circulatia centrala.
Orasele medievale,aveau hanuri,pravalii,piete,chiar si banci unele dintre ele,deci nu foarte diferite de orasele moderne.Insa nimeni nu isi putea face han ,daca nu avea grajduri pentru cai drumetilor. Nimeni nu isi putea cumpara cal ,daca nu avea grajd in care sa il adaposteasca.Iar daca cererea era prea mare ,se construiau grajduri la marginea orasului,unde oamenii isi puteau tine animalele linistiti. La noi se dau autorizatii pentru orice, fara sa aiba locuri de parcare.Iar printre blocuri, deja au inceput sa apara certuri pe locul de parcare.Ce vorbesc eu certuri, ca sunt tipete si urlete in toata regula. Saptamana trecuta , am apucat un loc bun si trei zile nu am mai miscat masina de acolo.Am preferat sa merg pe jos la serviciu,numai sa nu pierd locul ala bun de parcare.
In orasele medievale,edili incercau sa isi protejeze cetatenii. Nu primeau la ateliere calfe din alte orase decat daca nu erau calfe pregatite la ei. In pietele oraselor medievale nu vindeau decat taranii din imprejurimi.
La noi nu conteaza. Probelema locurilor de munca,primarul o arunca in carca guvernului,guvernul o da si el mai sus la U.E.,iar U.E. ii trimite inapoi acasa.
De piete ce sa mai zic? Cunosc cativa producatori de la noi ,care se chinuie inca sa-si vanda produsele prin intermediul hipermarketurilor, care ne-au invadat orasul , si care au ingenuchiat comerciantii si producatorii locali.NICI UN HIPERMARKET NU VINDE PRODUSE AUTOHTONE. Ba mai mult, unele din ele nu sunt nici macar romanesti. Nimeni nu se sesizeaza.Nimeni nu are nici o obiectie.Hotarari ale consiliului local,pot infiinta organe de control , care vin sa oblige firmele sa aiba traduceri in limba romana pentru toate produsele comercializate.Insa nimeni nu le recomanda macar sa se gandeasca si la producatorii din judetul nostru.Dar poate ca nu vrea sa ii mai aduca pe aici , pentru ca nu au unde sa mai parcheze masina,cine stie?

Pepimustateanu.blogspot.com

Un comentariu: