Romanul frate cu codrul ?! …Ati fost vreodata in padure ? cand vezi pet-urile aruncate pana in inima padurii, pungi de plastic, cutii de conserve si ambalaje de orice exista pe fata pamantului, ajungi sa te intrebi : Cine a putut sa spuna o asa prostie ? Cum sa fie romanul frate cu codrul ?
Ma gandesc totusi, ca proverbul a fost unul care a rezistat pana in zilele noastre si asta nu se putea intampla fara sa fi avut un suport real.
Este posibil ca proverbul sa fi aparut prea demult, inainte de modernizarea limbii romane, astfel semantica vorbelor sa fie una pierduta, iar ceea ce gandim noi, sa fie o noua interpretare a unui proverb menit sa exprime o stare despre care noi nu stim prea multe .
Am aruncat o privire in tezarulul folcloric al poporului nostru si am fost surprins sa regasesc cuvantul codru intr-un alt context :
Se fura ca-n codru !
Singura concluzie, este ca in momentul in care a aparut primul proverb si anume:,, romanul e frate cu codrul “, sigur din limba romana lipsea cuvantul complice. Va intreb, cum va exprimati cand vreti sa faceti afirmatia : ,,Romanul e complice cu codrul la furat.. unde fura ca-n codru”, cand va lipseste cuvantul complice ?
?!
Intelegeti ce vreau sa spun ? Ca doar nu stim vreun eveniment istoric marcat de o implicare a romanilor in impadurire. Sau in ecologizare. Nu-mi amintesc sa se faca vreun compromis istoric pentru salvarea unei paduri.
Asadar ce alt inteles sa aiba proverbul : ,, romanul e frate cu codrul “ ?
Ca nici urmasii , noi cei de astazi nu avem vreun of de soarta padurii , iar de furat…? Daca s-ar monta bancomate in codru………poate ca proverbul ar fi iar de actualitate !
pepimustateanu.blogspot.com
marți, septembrie 15, 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Hej! Speri sa poti face ceva... Iti trebuie o echipa de oameni cu minti noi si deschise. Succes!
RăspundețiȘtergere