joi, iulie 14, 2011

Ce este medierea de fapt ?


Ca sa intelegem ce este medierea trebuie sa plecam de la premisa ca de mediere au nevoie doua parti aflate in conflict.

Interventia intr-un conflict fie el intre doua persoane, institutii, state, sau oricare alte doua entitati se poate face numai in trei feluri: Pe baza de forta ( ex interventia politiei intr-un conflict stradal) pe baza de drepturi, ( sistemul clasic in care drepturile sunt reglementate de legi) si, pe baza de interese , sistemul la care voi face referire in continuare pentru ca pe acest sistem se bazeaza medierea.

Asadar, medierea este o modalitate de interventie intr-un conflict a unei persoane instruite in acest sens folosind nu forta si nici legea in mod special ci interesele acelor doua persoane aflate in conflict, bineinteles neiesind din limitele pe care legea le prevede.

De ce ar prefera cineva medierea?

In primul rand pentru ca dintr-un proces de mediere nu iesi niciodata in pierdere. Dar nu asta as vrea sa fie principalul motiv. Cred ca ar trebui sa preferam medierea pentru ca nimeni, dar absolut nimeni pe lumea asta nu poate hotara in locul nostru. In mediere noi suntem cei care facem alegerea finala. Noi, partile implicate in conflict, apoi in procesul de mediere stim mai bine decat oricine ce este bine si ce este rau pentru noi. Pentru ca fiecare om are o suma de experiente si informatii care il definesc si in baza carora face alegeri in viata. Iar cum nimeni nu stie nici ce este in mintea si nici in sufletul nostru nimeni nu poate alege asa cum am alege noi. Prin mediere eu sunt cel care aleg.

Sigur ca mediatorul trebuie sa tina sub control procesul de asa fel incat solutia finala sa fie una care sa nu contravina legii. Dar, sa hotarasca o lege facuta de niste necunoscuti pentru viata mea, pentru banii mei, pentru viitorul sau pentru copilul meu parca nu mai este de preferat atunci cand, prin mediere, am sansa sa fiu eu cel care sa aleg.

De foarte multe ori solutiile finale pe care legea ofera nu sunt multumitoare pentru niciuna din parti. Pentru ca oricat de perfecta ar fi legea nu poate acoperi dorintele fiecarui om care este unic in felul sau, cu sperante si dorinte cu valori proprii mostenite sau cultivate de-a lugul vietii si intotdeauna diferite de ale celorlalti. Suntem unici, suntem speciali si ne dorim solutii speciale pentru problemele noastre. Iar aceste solutii le putem obtine numai prin mediere.

Inainte de a merge la instanta de judecata consulta un mediator. Informare este gratuita comform legii din Romania asa ca nu ai nimic de pierdut !

Bute !