Ca si mediator la inceput m-am bucurat. Un film precum Fairly Legal difuzat pe un post de audienta ex ProTV ar putea face minuni pentru sistemul de mediere nepromovat in Romania. La inceput. Nu discutam despre impacutul unui serial bun asupra publicului. De treaba asta s-au ocupat sociologii si au confirmat efiecienta. Mi-e teama, totusi, ca filmul asta sa fie o medalie cu doua fete. Va dati seama ce asteptari vor avea clientii mei dupa ce vor vedea cateva episoade din filmul acesta ? Sau ce deceptii ?
Dincolo de prezentarea medierii intr-o forma foarte americana,(niciuna dintre regurile deontologice si nici un principiu fundamental al medierii nu este respectat in serial) dincolo de asta, mediatorul este prezentat, drept o persoana care primeste clientii preferential de la un judecator, face trafic de influenta prin iubitul sau, un procuror, nu se promoveaza, nu percepe onorarii si nici nu isi face treaba ca la carte dar, culmea, de fiecare data ii iese. Mai mult de atat decizia nu apartine partilor ci ea, mediatoareaminune, gaseste formula magica si de nerefuzat.
Poate ca sunt prea rigid cand spun aceste lucruri si pierd frumusetea unui serial despre omediatoare cu aspect fizic placut. Dar experienta de mediator ma face sa spun ca de la serialul acesta mi-as fi dorit ca medierea sa obtina ceea ce avocatura a obtinut in urma serialului Ally McBeal. Sau ceea ce industria auto obtine in urma prezentei pe ecrane a Top Geer . Ori ceea ce artele martiale au castigat in urma filmelor cu Bruce Lee.
Nu vreau sa fiu inflexibil cu o initiativa demna de apreciat. Dar vrea sa fac cunoscut faptul ca in Romania mediatorul este chiar mai bun decat ceea regasim in film. Pentru camediatorii romani nu se cunosc cu judecatorii, nu corup procurori, nu intra cu bocancii in vietile oamenilor si nu le impun o solutie fantastica care sa le rezolve conflictul. Ei fac chiar mai mult de atat. Ei ajuta partile sa ajunga la solutia pe care si-o doresc, si care, fiind a lor o vor respecta pana dincolo de granitele unei hotarari judecatoresti. Mediatorii din Romania nu ofera pe tava solutia, ei construiesc pacea pe care se cladeste inchiderea unui conflict. Poate ca noi, mediatorii romani nu suntem la fel de spectaculosi, insa felul incare noi inchidem un conflict este cu adevarat senzational fata de “ tehnicile americane” prezentate in film.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu